Trådløs styring til intelligent gadelampe

Signify (tidligere Philips) er verdensførende på avanceret lys. Virksomhedens lys-division har bl.a. stor succes med HUE, stemningsbelysning til private forbrugere, med trådløs styring og avancerede funktionaliteter. Signify´s afdeling for gadebelysning er placeret i Hedehusene og fungerer som ordreproducerende virksomhed, med egen udviklings- og produktionsafdeling. Direktør i Signify, Tim Jensen, ønskede at tilføre en HUE-lignende funktionalitet til sine gadelygter, bl.a. til virksomhedens bedst sælgende lysarmatur, den klassiske Københavnerlampe.

“TechPeople var lynhurtige. Efter en uge kunne de skitsere en mulig løsning. Derefter udviklede vi den endelige løsning på en måned. Desuden har TechPeople understøttet os i produktionsmodningen, hjulpet os med at øge produktets robusthed og rådgivet os om muligheder for efterfølgende fjerndiagnose og fejlsøgning. Kort sagt: TechPeople løftede opgaven fuldstændig perfekt og mega hurtigt.”

Tim Jensen, Signify

Københavneren blev oprindelig designet af byens stadsarkitekt i 50’erne og står i over 300.000 eksemplarer rundt omkring i Danmark. Den opdaterede Københavner, kaldet RGBW, fik tilføjet en avanceret funktion, der kan oplyse lampens skærm i hele farveskalaen.

Tim Jensen henvendte sig til TechPeople for at få eksperthjælp til udvikling af den elektronik, der skulle kontrollere lampen via et trådløst netværk. I løbet af ganske få dage fandt TechPeople en kompetent konsulent med mange års erfaring inden for udvikling af avancerede belysningsløsninger. På grund af konsulentens store domænekendskab kunne han på meget kort tid præsentere en løsning, der fungerede så overbevisende, at Tim Jensen besluttede at sætte den i produktion.

Zigbee kommunikation

Løsningen håndterer den trådløse kommunikation mellem gadelamperne via MESH netværksteknologien Zigbee: Hver gadelampe i netværket fungerer som en decentral wifi-enhed, der sender signaler videre til næste enhed i rækken. Systemet har en rækkevidde på op til 500 meter mellem hver lampe.

Samtidig vurderede TechPeoples konsulent, at det hverken var nødvendigt at bygge en hardware-platform eller en software-platform op fra bunden. I stedet  valgte han en løsning baseret på standardkomponenter og open source software. Systemet styres af en Raspberry Pi minicomputer. Løsningen gør det muligt fra en ekstern enhed at styre farvekombinationen på et helt netværk af lamper, enten på ad-hoc basis eller via en event- eller kalender-funktion.

Først i verden

Systemet, der ifølge Tim Jensen er det første af sin art i verden, er blevet brugt i Roskilde i forbindelse med Roskilde Festivalen 2018: For at guide festivalgæsterne på rette vej var stien fra banegården til festivalpladsen oplyst af lamper med skærme, der lyste orange.

At løsningen er baseret på standardkomponenter giver Signify en række fordele. Bl.a. er man sikret adgang til komponenterne i lang tid fremover. Det er vigtigt, når man producerer et produkt med lang levetid. Desuden åbner den centrale, trådløse styring nye forretningsområder. Signify får mulighed for at udvikle IoT-baserede services oven på produktet, f.eks. fjern-monitorering og fjern-vedligehold plus særlige kundetilpassede løsninger.